Vår renovering

Februari 2015

Nu är det drygt tre år sen vi startade vår renoveringsblogg Vinkelboden. Det var då – strax efter att vi skrivit på kontraktet och fått klart för oss att vi skulle bli med hus. Det var däremot också ett drygt halvår innan vi faktiskt fick tillträde till vårt hus, kunde börja renovera och så småningom flytta in. En blogg om renoveringen kändes spännande och helt rätt i tiden, alla bloggar ju nuförtiden – eller hur? Kanske blir vi till och med kändisar på kuppen! Så redan innan vi flyttade till Vinkelboden satte vi igång och värma upp med lite bloggande om områdets historia, lite bakgrund och en hel del om våra stora planer. Sen var det äntligen dags att ta Vinkelboden i besittning!

1 augusti 2012 började vi renoveringen med buller och bång! Eller var det kanske först den 2:e? Det gamla badrummet försvann i en rasande fart, all VA och all el i markplan drogs om. (Varken det citrongula handfatet eller dito toastol gick att skänka bort på Blocket, trots idoga försök.) Att yttertaket var uttjänt var en mild underdrift, så det skulle definitivt bytas. Vi passade också på att samtidigt tilläggsisolera krypvinden med lösull – ekofiber. När vi väl hade hackat och svurit och slitit bort all den gamla takpappen förstod vi att det fanns en del att göra. Det var hög tid att ersätta bortruttnad råspont på ett par ställen och dessutom laga den halvt försvunna takstolen över matplatsen. Även undertaket och ytterväggen i anslutning till takstolen var illa däran… En takläcka som ingen hade tagit hand om hade under många år sakta pulvriserats både takstol, vägg och allt annat trä som råkade vara i närheten. Lite myror och vårtor och svampar dök också upp under rivningen. Lärdomen här är väl att många stora problem är små problem som ingen tar tag i…

Ja och där nånstans fick också våra startraketer slut på sitt bränsle, det vill säga pengar… Att anlita hantverkare som gör jobbet åt en är verkligen härligt, men i och med vår begränsade byggbudget så var den smekmånaden rätt snart över… Augusti blev september och våra kära hantverkare tackade för sig och vi tackade så klart dom. Från den 1 september bodde vi ju också mitt i eländet/härligheten så det var ju bara att fortsätta med renoveringen lite mer på egen hand. Men ett par insikter om renovering och även om bloggande hade redan då hunnit smyga sig på oss:

  • Renovering tar tid – ja faktiskt oceaner av tid
  • Bloggande tar också tid
  • Tid är alltid en bristvara
    …och slutligen den viktigaste – som också var den som tog längst tid att komma fram till:
  • Tid är allt vi har

Följaktligen blev projektet Renovera huset prioriterat högt över projektet Blogga om att renovera huset under en lång period. Ja faktiskt så länge att bloggen nästan helt föll i glömska. Men i enlighet med den sista insikten så är det aldrig för sent att komma igång igen med något som man faktiskt vill göra, bara så att man inte riktigt hunnit förut. Så kanske är 2015 året då vi både bloggar om renoveringar som vi gjort och gör nya förbättringar som vi kan blogga om längre fram. Det finns nämligen en uppsjö av små och stora insatser att berätta om från de senaste två och ett halvt åren.

Jag har länge tänkt att jag borde göra en lista på allt som vi faktiskt har gjort i huset och i trädgården men det har inte blivit av. Som tur är har jag fotograferat det mesta som vi gjort med åtminstone någon bild. Så min fotosamling har varit min bästa vän nu när renoveringshistoriken 2012-2015 skulle återskapas.

2014

Fönsterbyte av ett ruttet fönster mot ett vi ärvt av grannen

Lek- och gästrum i källaren
– snickra ett nytt källarfönster
– putsa insida källarväggar
– måla muren med silikatfärg
– bygga en ny innervägg
– riva källartak och bygga nytt innertak
– ny eldragning i källaren
– lägga golv

Lägga av skifferplattor på vår uteplats

Gjuta stödmur vid uteplatsen

Putsa om källarväggarna på utsidan

Plantera äppelträd

Lägga stenläggning med Ölandssten

Bygga ett myggfönster

Gräva upp, flytta och plantera delar av grannens gräsmatta

2013

Gräva upp, dränera och isolera källaren, fylla igen

Anlägga gångar och trappor i trädgården

En skifferbänk under eken

Bygga odlingslådor

Sätta in en diskmaskin i vårt gamla fina kök

Riva och bygga upp delar av vår ruttna yttervägg i vardagsrummet

Riva och bygga upp delar av vårt ruttna innertak i vardagsrummet

Nytt ytskikt i vardagsrummet

Lägga heltäckningsmatta i hallen

Snickra fyra nya vita staket kring vår uteplats, likadana som de gamla

En rabatt framför huset

Plantera ett päronträd

Riva entrétrappan och montera nytillverkade smideskonsoller

Installera nya uteluftsventiler bakom elementen

med mera…

2012

Slipa trägolv i alla rum

Tapetsera barnrummet

Tapetsera sovrummet

Lägga heltäckningsmatta i sovrummet

Fälla träd på tomten

Rödfärga huset

Montera innertak av träullit i badrummet

med mera…

Februari 2012

År 2011 inledde vi med att gifta oss, för att ganska snart därefter få veta att två skulle bli tre. I oktober kom så lilla Hedvig och samtidigt hittade vi ett hus till salu i Gustavsberg. När vi hämtat oss lite från Hedvigs ankomst upptäckte vi att huset fortfarande var till salu, och eftersom 2011 var året då vi satsade stort så slog vi till och köpte det lilla huset – dagen innan julafton(!). För att få lite balans i tillvaron räknar vi nu med att  ägna 2012 åt att förvalta det vi skapade under 2011. På grund av olika omständigheter kommer vi däremot inte att kunna flytta in i vårt lilla hus förrän i augusti i år, vilket ju ger oss gott om tid att planera allt vi ska göra när vi väl kommer dit!

Vår faktiska, praktiska erfarenhet av att renovera är ganska liten, men framförallt Andreas intresse för restaurering är stort, och som arkitekt och landskapsarkitekt känner vi att vi ändå har lite koll på läget, och chanserna för att vi ska lyckas skapa drömhuset för vår familj är än så länge stora!

Vårt hus i Gustavsberg