Nya stolar på gång…

Nu händer det äntligen nåt med de murkna trädgårdsstolarna jag räddade från en enkel biljett till soptippen förra sommaren. Förra helgen fick jag 15 minuter på mig att göra nåt och när jag väl skalat av alla mossiga gamla brädor och udda mässingsskruvar med muttrar framträdde faktiskt två riktigt fina Grythyttan-stolar ur spillrorna…

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4

Stommarna är till synes rätt identiska med de tre stolar vi redan har, vilket är extra kul, för så länge de hade de gamla brädorna kvar tyckte jag inte de var så lika, men nu känns det bättre.

Våra tre första Grythyttan-stolar slipades, oljades och målades ”in absurdum” ett tag innan vi plötsligt fick viktigare saker att slipa/olja/måla på i form av ett helt hus. Jag förutspår därför redan nu att de här exemplaren kommer att få ett  betydligt enklare och betydligt mindre arbetskrävande utseende…

2 reaktioner på ”Nya stolar på gång…”

 1. Hej!
  Jag har också äldre Grythyttanmöbler som jag ska byta ut brädorna på. Har du måtten och dimensionen på orginalbrädorna? De brädor som sitter på mina möbler är nämligen inte original. Jag antar att sittbrädorna på dina stolar är 50 cm breda?

  Hoppas du kan hjälpa mig! Hej från Anna-Carin =)

  1. Hej Anna-Carin!
   Kul att du också vill ta hand om gamla klassiska Grythyttanstolar!
   Från fabriken så finns färdiga paket med brädor att köpa, vill man fixa mera själv är det inte heller så svårt.
   När vi gjorde i ordning våra första tre stolar utgick vi från brädorna som satt på då och jag tror att det var originalen.

   Vi har använt ett lite tjockare foder, 15x70mm till sitt- och ryggbrädor. Det stämde väldigt bra med originalet och hade ju, som foder har, två färdiga rundningar till ovansidorna.
   Till armstöden tog vi en annan standarddimension, finsågat 22×56. Där gjorde vi små urtag i undersidan för infästningen och fick runda av alla skarpa hörn på alla sidor.
   Överkant på ryggbrädorna sågades med sticksåg efter kanten på en av de gamla brädorna, jag vet inte radien på cirkeln tyvärr… Kan återkomma om det om du vill?

   På sista sidan i Grythyttans Stålmöblers katalog (i alla fall den gamla) finns en kul översikt över olika utseenden som stolarna haft under snart 100 år. Är det ett fyrkantigt stål i stommarna är de i vart fall äldre än om det är runda profiler/rör!

   Här nedanför är min lista på virket som behövts för oss:
   Sits: 5st
   15×70 x 500
   Rygg: 5st
   15×70 x 420
   Armstöd: 2st
   22×56 x 450

   Kul om du har nytta av måtten och lycka till!
   Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller vill visa upp resultatet 🙂

   /Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.