Vadå tunna väggar?

Visst är det fascinerande hur olika man resonerat när man byggt hus förr och nu. Nu för tiden pratar vi mycket mer om energiförbrukning och isolering än man gjorde på 30-40-talet. Våra ytterväggar i Vinkelboden är ett skönt exempel på det. Väggarna är 130mm tjocka, och innehåller ingen isolering alls. Bara trä i lite olika former och storlekar:

Inifrån och ut:

12 Treetex

22 råspont

22 läkt och luftspalt

75 stående spontad plankstomme

25 H-panel & 30 H-läkt

Jag vill inte spekulera i vad en sån vägg har för U-värde, men jag gissar att det inte är så väldigt lågt. Kanske ungefär samma som våra vackra kopplade tvåglasfönster.

Det är förresten ännu en av anledningarna till att behålla sina gamla fönster!Är väggarna runt fönstren inte väldigt bra isolerade så gör liten eller ingen skillnad om man byter fönstren. 

4 reaktioner på ”Vadå tunna väggar?”

 1. Ingen högporös isolerskiva? Det hade vi i vår småstuga från -46.
  ”Tumstock” från Claes i Sjön?

  1. Nej nej, inga såna moderniteter, är det nån form av träfiberskiva med ännu mer luft i än treetex? Det är säkert mer isolerande än stående plank 🙂
   En annan bekant berättade stolt om Wellit som han har i sina väggar från 50-talet. Isolering av typ wellpapp, det gick också bra när det begav sig…

   Tumstockar är tyvärr förbrukningsvara i den här snickrande barnfamiljen så ja, den är från Clas Olsson – 29 spänn har jag för mig!
   Men det känns nästan alltid som att jag får skalan upp och ned – kan det vara stocken det är fel på och inte mig?

  1. Hmm, ja där skiljer sig ju våra hus lite åt. Vi har ju källare under hela huset och i alla fall vad jag har sett så är det rätt välfyllt med kutterspån mellan golvbjälkarna… Ni har väl en del utan källare och där har jag hört om väldigt många olika ”spännande” lösningar.
   Vissa har en tidig typ av platta på mark i botten, dvs en kaka betong på marken en liten bit under golvbjälkarna. Andra har krypgrund med lite högre mellan marken och undersida bjälklag.
   Det verkar onekligen som man provade sig fram lite grann även på den tiden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.